Vanaf 1 januari 2010 is besloten tot een uitfasering van R22. Het is sindsdien niet meer toegestaan om bestaande koel-, vries- en airconditioninginstallaties die zijn gevuld met het koelmiddel R22 bij te vullen met nieuw R22. Er mag alleen nog bijgevuld worden met geregenereerde (teruggewonnen en bewerkte) R22. Vanaf 2015 mag er helemaal geen R22 of de met R22 gemengde servicekoudemiddelen meer gebruikt worden.

Voor eigenaars van koel- en klimaatinstallaties is het noodzakelijk om nu actie te ondernemen omdat het geregenereerde koelmiddel R22 steeds schaarser wordt en dit uitval van installaties tot gevolg kan hebben.

De sector koudetechniek en luchtbehandeling, verenigd in de brancheorganisatie NVKL, kan niet garanderen dat alle koel- en klimaatinstallaties met het koelmiddel R22 nog blijven draaien.

Op de kenplaat op het buitendeel van uw installatie kunt u zien of uw installatie op R22 draait.

Wanneer wordt R-22 verboden in Europa?

Wanneer wordt R22 verboden in Europa?

Welke oplossing is voor U het beste?

Hierbij komt ons uitgebreide kennis en ervaring in de koelsector naar voren. Wilt u meer weten over onze aanpak? Informeer hier naar via telefoonnummer: 073 - 7979 001, stuur ons een e-mail of vul het online contactformulier in.