loading spinner

De lucht-lucht warmtepomp

Afhankelijk van het natuurelement waaraan de warmtepomp zijn warmte onttrekt, bestaan er verschillende soorten warmtepompen. De lucht-lucht warmtepomp zal bijvoorbeeld milieuvriendelijke warmte aan de lucht onttrekken.

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en blaast deze als warme lucht de te verwarmen ruimtes in. Dit systeem is voorzien van een ontdooiingstechniek en werkt doorgaans bij een buitentemperatuur van -15°C. Een lucht-lucht warmtepomp levert afhankelijk van de temperatuur 2 tot 4 keer meer energie dan het apparaat zelf nodig heeft.

Omgekeerde werking in de zomer

In de zomer kan het proces van de lucht-lucht warmtepomp omgedraaid worden en kan de installatie functioneren als airconditioning systeem. De warmte van binnen wordt naar buiten afgevoerd en de koelvloeistof in het circuit stroomt dan in de andere richting. De oorspronkelijke verdamper is nu de condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht. Met een lucht-lucht warmtepomp heb je dus een constante temperatuur in elk seizoen.

De voor- en nadelen van een lucht-lucht warmtepomp

Een groot pluspunt van een lucht-lucht warmtepomp is dat het systeem gemakkelijk te plaatsen is en weinig installatiekosten vergt. Er zijn zowel lucht-lucht warmtepompen voor buitenopstelling als voor binnenopstelling beschikbaar.

Jammer genoeg zijn er ook nadelen aan een lucht-lucht warmtepomp. Op koude dagen zal het rendement van dit systeem namelijk lager liggen in vergelijking met de lucht-water, water-water of grond-water warmtepompen. Daarnaast is een lucht-lucht warmtepomp niet geschikt voor vloerverwarming of radiatoren en kan het enkel gebruikt worden voor een luchtverwarmingsinstallatie.

Een lucht-lucht warmtepomp in je woning

Wil je een lucht-lucht warmtepomp in je woning, dan kan je kiezen uit verschillende modellen. Een warmtepomp als wandmodel kan bijvoorbeeld in elk interieur geïntegreerd worden en is fluisterstil. Bovendien kan je eveneens kiezen voor een design wandmodel: stijlvolle units voor kleinere ruimten!

Je kan een lucht-lucht warmtepomp ook als vloermodel met stralingswarmte laten installeren. De warmtepomp wordt dan op de vloer geplaatst of vlak erboven tegen de muur.

Tenslotte kan je kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp in de vorm van een plafondmodel. Dit is de ideale oplossing voor wie houdt van een strak interieur met onzichtbare verwarmingstoestellen of als je weinig plaats hebt op de vloer.